zenzwollezuid.nl
Zenmeditatie in een kleine groep

Wat is Zen en wanneer ben je "Zen"?

 

Zen is Zenboeddhisme. Het is een spiritueel pad. Een stroming van het boeddhisme die is beïnvloed door onder andere het Taoïsme in China en in Japan verder is ontwikkeld. 

Je beoefent Zen. Het belangrijkste deel is het "zitten". Maar er zijn ook wat rituelen die je helpen in je beoefening. 

Zen gaat over de persoon die op het kussen zit: over jou dus. Het is een uitnodiging om te onderzoeken hoe je er op dat moment bij zit. Op deze manier leer je goed hoe het werkt. Zen gaat over Verlichting. Over inzicht. Lees de blogs op deze site om een indruk te krijgen.

Dit inzicht kan je helpen om je leven voluit te leven. Zoals het op dit moment zich aan je voordoet. Met alle leuke en minder leuke momenten. En in verbinding met alles om je heen.

Zenboeddhisme is in het Westen de laatste jaren enorm gegroeid. En iedereen kan het beoefenen. Je hoeft er niet voor naar een klooster, maar dat kan wel. Ook in Nederland.

De beoefening doe je thuis, maar ik nodig je uit om samen met ons te mediteren. Dat helpt jou en anderen om ervaringen te delen en het kan ervoor zorgen dat je vaker zit. 

Je bent "Zen" als je op je kussen zit. Dan ben je de Boeddha zelf. En met deze ervaring zul je merken dat je anders gaat kijken naar mensen, de omgeving en naar gebeurtenissen in dit leven.

Probeer het maar eens. Is het niks voor jou, geen probleem. E-mail